FR | NL | EN

Integratie via cultuur


Het vergemakkelijken van de toegang tot cultuur draagt in grote mate bij tot integratie.

Aangezien het de ontwikkeling van zelfvertrouwen en persoonlijke ontplooiing mogelijk maakt, is de toegang tot cultuur een schakel in de sociale samenhang. Toegang tot projecten, artistieke en culturele activiteiten evenals een kennismaking met het gemeenschappelijke erfgoed spelen hierbij een belangrijke rol.

Onze lidondernemingen creëren opportuniteiten om toegang te verlenen tot culturele activiteiten, zoals

Cantania (BOZAR): De leerlingen van basisscholen in kansarme buurten van Brussel kennis laten maken met ‘het plezier om unisono te zingen’ en erin slagen om in minder dan een jaar tijd een ‘echt’ concert te geven, met op het programma een hedendaags werk dat speciaal gecomponeerd is voor Cantania. In samenwerking met het Belgian National Orchestra vindt het concert plaats in de Henry Le Bœufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Magritte (Educateam): Interesse genereren voor het surrealisme via Magritte, tijdens een bezoek met gids aan de tentoonstelling, maar ook door deel te nemen aan een creatieve workshop.  Een mooie manier om mensen die het anders nooit zouden kunnen zien, te laten proeven van een deel van het Belgische artistieke werelderfgoed.

De Munt (Opera): Kunst die vaak voorbehouden is voor een sociale elite toegankelijk maken voor jongeren uit kansarme milieus. Workshops voor operazang, bezoek achter de schermen en operavoorstelling.